Hollywoodska filmová hviezda Jack Lemmon by oslavoval 90. narodeniny

08.02.2015 Celý región

Newton/Bratislava 8. februára (TASR) – Americký herec a vynikajúci komik Jack Lemmon by sa v nedeľu 8. februára dožil 90 rokov.

Dva Oscary, ďalších 51 cien a 41 nominácií bilancuje kariéru tohto hereckého velikána. Diváckej verejnosti je známy najmä z kultovej komédie Niekto to rád horúce (1959), kde si zahral titulnú úlohu bo boku slávnej Marilyn Monroeovej. Zažiaril tiež v komediálnych snímkach Byt (1960), Nebožtíci prajú láske (1972) alebo Daj si pohov, kamoš! (1993). Herec mnohých tvárí však dokázal vynikajúcim spôsobom stvárniť aj charakterové role, ako napríklad vo filme Zachránte tigra (1973) alebo v dráme Nezvestný (1982).

Jack Lemmon sa narodil 8. februára 1925 neobvykle v nemocničnom výťahu v Newtone v americkom štáte Massachusetts. Jeho otec bol významným obchodníkom v pekárskom priemysle a synovi zabezpečil prvotriedne vzdelanie. Ako dvadsaťdvaročný tak Lemmon promoval na prestížnej Harvardovej univerzite, kde bol členom viacerých dramatických krúžkov. Po skončení štúdia si u námorníctva odslúžil službu vlasti a potom sa rozhodol naplno venovať herectvu. Na úspech si však musel počkať. Živil sa ako barový pianista, neskôr pracoval v rozhlase a televízii a nakoniec sa prebojoval na vychýrený newyorský Broadway. Práve tam si jeho talent všimli filmoví tvorcovia z Hollywoodu.

Jack Lemmon debutoval po boku slávnej Judy Hollidayovej v komédii It Should Happen to You (To by sa malo stať Vám, 1954). Po úlohe v nasledujúcej komédii Mister Roberts (Pán Roberts, 1955), za ktorú Lemmon získal Oscara v roku 1956 ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe, sa v Hollywoode tešil mimoriadnemu záujmu.

Medzinárodnú popularitu, Zlatý glóbus (1959) i nominácie na Oscara (1959) mu zaistila úloha basistu Jerryho, ktorý uteká spolu so svojím partnerom (Tony Curtis) v ženskom preoblečení pred gangstrami, v legendárnej komédii Some Like It Hot (Niekto to rád horúce, 1959). Aj keď s touto snímkou ešte Lemmon nepremenil nomináciu na Oscara za najlepšieho herca v hlavnej úlohe, jeho kredit ešte viac stúpol. Čoskoro opäť zažiaril v roli smoliarskeho úradníčka newyorskej poisťovne, ktorý požičiava zo strachu o miesto svoj mládenecký byt šéfom k ich milostným schôdzkam, v satirickej komédii The Apartment (Byt, 1960). Za svoj výkon získal Zlatý glóbus (1960), cenu BAFTA (1960) a ďalšiu nomináciu na Cenu Akadémie. V psychologicky zložitej úlohe alkoholika sa herec predstavil v dráme Days of Wine and Roses (Dni vína a ruží, 1962). Všestranné herecké nadanie Jacka Lemmona bolo v roku 1973 ocenené Oscarom za najlepšieho herca v hlavnej úlohe v dráme Save the Tiger (Zachráňte tigra, 1973). Lemmon sa pôsobivo predviedol v úlohe krachujúceho podnikateľa Harryho Stonera, ktorý založí požiar vo svojej vlastnej textilnej továrni, aby sa dostal z finančných ťažkostí.

V 80. rokoch 20. storočia vytvoril Jack Lemmon sympatickú komickú dvojicu s Walterom Matthausom. Bok bo boku si zahrali v obľúbených komédiách Grumpy Old Men (Daj si pohov, kamoš!, 1993), Grumpier Old Men (Daj si pohov, kamoš! 2, 1995) alebo The Odd Couple II (Správna dvojka II, 1998). Posledným filmom Jacka Lemmona bola snímka Roberta Redforda The Legend of Bagger Vance (Legenda o slávnom návrate, 2000).

Výborný komediálny herec s veľkým citom pre situačnú komiku dostal v roku 1988 cenu Amerického filmového inštitútu (American Film Institute) za celoživotné dielo.

Jack Lemmon zomrel 27. júna 2001 v Los Angeles v americkej Kalifornii vo veku 76 rokov na následky rakoviny.
 
 
 

Vyberte región